Kylväjä lähti kylvämään

Olen nyt asuttanut tätä pihaa 25 vuotta ja koko ajan olen ollut kutakuinkin hyödytön viljelijä. Toki alkuaikoina kuokin itselleni pienen hyötykasvitilkun ja mansikkamaan, sato oli kuitenkin lähes olematon. Muistanpa eräänkin porkkanankorjuun: kokonainen ämpärillinen porkkanaa. Tosin ämpäri oli tyttären pieni vaaleanpunainen hiekkaämpäri ja porkkanat babykokoa, vaikka lajike oli ihan normaali. Kaikki muut yritykset ovat olleet kutakuinkin samaa sarjaa, muutamaa pientä poikkeusta lukuunottamatta.  Mutta masokisti vaan jaksaa yrittää.

Viime vuonna sain äitienpäivälahjaksi pitkän, kapean kasvilavan ja pitihän siihen jotain kylvää. Parhaiten onnistuivat herneet ja tuoksuherneet, herneistä tuli ihan mukavasti satoa ja tuoksuherneet kukkivat ja tuoksuivat. Ruusupavutkin kasvoivat hyvin, mutta kotilot söivät ne ikävän näköisiksi. Muutapa ei oikeastaan tullutkaan. Salaatti ei edes itänyt (liian kuivaa?), mangoldi jäi kääpiöksi (siis t-o-d-e-l-l-a kääpiöksi, kokoa max. 3 cm), retiisistä ja valkoisesta punajuuresta tuli pari maistiaskappaletta. Muutama valmiina istutettu yrtti sentään tarjosi kulinaarisia makuelämyksiä.

Mitä siis opimme tästä: emme niin mitään.  Plantagenista haettiin muutama multasäkki, kun vanha multa oli talven aikana painunut. Taas on kylvetty hernettä ja tuoksuhernettä, paria salaattisorttia, valkoista punajuurta ja retiisejä (kun niitä siemeniä jäi viime vuodelta), kotiloita hämätäkseni laitoin reunuskasviksi kehäkukkaa (jota sivumennen sanoen en oli ikinä saanut kasvamaan kunnolla).  Esikasvatukseen meni muutama salkopapu ja köynnöstävä kesäkurpitsa,  pääsevät lavaan myöhemmin jos suostuvat taimettumaan. Nyt vaan odotellaan.

Viimevuotista kukkaloistoa:

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

6 Responses to Kylväjä lähti kylvämään

 1. Olipa kiva löytää nämäkin sivut 🙂 Kamalasti nauratti ämpärillinen porkkanaa, eikä ollut vahingoniloa äänessä tippaakaan.

 2. Sylvia says:

  Juu, se porkkanaämpäri oli mehevä! Saas nähdä mitä saat nyt aikaiseksi! Vaikka ihan hyvältä ainakin hajuherneet ja pavut näyttävät! Vinkki: lannoita…

 3. marjattah says:

  Täällä toinen hyödytön ilmoittautuu… Marjapensaat sentään tuottaa satoa, suoraan pensaista syötäväksi. Tillistä tykkäisin, mutta se ei koskaan onnistu. Tuoksuherneet onnistuu paremmin kuin herneet.

  • librat4u2 says:

   Minullakaan ei tilli ikin onnistu. Viime kesn ostin tillin taimia, tyyheita ja vihreit. Nopeasti ne kellastuivat penkiss… Vain kerran on tilli tuottanut komeita kukkia kun siemeni oli eksynyt kukkapenkkiin.

 4. librat4u2 says:

  Höh – kun vastaa sähköpostista suoraan eivät ääkköset näemmä näy 😦

 5. librat4u2 says:

  Tyyheitä taimia?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s